KENAaKALANNYA semaasa kecil menyebabkan ibunya berdoa ‘Pergi kamu main jauh2! Pergi! Semoga Allah jadikan kamu imam di Kaabah!’

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

KENAaKALANNYA semaasa kecil menyebabkan ibunya berdoa ‘Pergi kamu main jauh2! Pergi! Semoga Allah jadikan kamu imam di Kaabah!’

Kisah seorang anak yang sangat naakal seperti anak-anak kecil yang lain.

Satu hari telah datang tetamu ke rumahnya, maka ibunya telah memasak gulai untuk tetamu yang datang itu. Si anak itu mula menunjukkan kenaakalannya. Maka dia telah memasukkan tanah ke dalam gulai tersebut.

Apabila si ibu mendapati tanah di dalam gulai tersebut maka dia telah faham perbuatan siapakah itu. Maka dengan penuh kemaarahan si ibu tadi mengatakan kepada anaknya yang sangat nakaal itu,

“Pergi kamu main jauh-jauh! Pergi! Semoga Allah سبحانه وتعالى menjadikan kamu imam di Kaabah!”

Ketika menceritakan kisah ini Syeikh menang1s teresaak-esaak. Syeikh dengan penuh SEB4K mengatakan, “Wahai ummat Islam..

“Kamu tahu tak siapakah anak yang sangat naakal itu? Sayalah anak naakal itu. Sayalah Abdurrahman As-Sudais yang hari ini menjadi imam di Kaabah”.

Syeikh Abdurrahman Sudais menjadi imam kepada orang yang beriman di Masjidil Haram hasil dari doa seorang ibu. Dan hari ini semua orang yang beriman berbangga dengan Syeikh Abdurrahman Sudais.

Syeikh berkata lagi,

“Wahai semua ibu-ibu, kamu takutlah akan Allah dalam urusan mendidik dan membesarkan anak-anakmu. Walau dalam keadaan maraah macamana sekalipun, keluarkanlah perkataan yang baik sahaja untuk anak-anakmu”.

P/s: Semoga Allah Taala memberi Hidayah dan TaufiqNya kepada semua ibu2, bapa2 untuk didik anak-anak dengan didikan sunnah.

Berdoalah.. Mintalah yang baik2 sahaja..

sumber; Muhammad Rafieudin Zainal Rasid

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*