“merupakan antara spesies terakhir daripada 700 ekor gajah”. Belalai Dip0tong Terkena J3rat, Anak Gajah Betina M4ti Selepas Dua Hari Dirawat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“merupakan antara spesies terakhir daripada 700 ekor gajah”. Belalai Dip0tong Terkena J3rat, Anak Gajah Betina M4ti Selepas Dua Hari Dirawat

BANDA ACEH: Gara-gara sikap manusia yang k3jam dan tidak berh4ti p3rut, seekor anak gajah m4ti selepas dua hari dir4wat selepas separuh belalainya terpaksa dip0tong akibat terk3na per4ngkap pembu.ru gading di Sumatera.

Menurut Ketua Agensi Pemuliharaan Aceh, Agus Arianto, pihaknya telah melakukan yang terbaik untuk memberikan rawatan kepada anak gajah betina berusia setahun itu. “Kami telah cuba yang terbaik, tetapi kem4tiannya tidak dapat dielakkan. Belalainya menjadi semakin r3put dan tidak lagi berfungsi,” katanya.

Anak gajah itu merupakan antara spesies terakhir daripada 700 ekor gajah Sumatera liar yang wujud di pulau berkenaan. Ia ditemukan oleh pegawai hidupan li4r dalam keadaan yang sangat lem4h serta bel4lainya hampir putus, Ahad lalu.

Kata Agus, pegawainya terpaksa mem0tong separuh daripada belalai gajah itu dalam satu pemb3dahan kritik4l membabitkan hidup atau m4ti di pusat santuari gajah di Banda, Aceh. B3dah si4sat sedang dijalankan oleh sepasukan doktor haiwan bagi menentukan punca kem4tian anak gajah itu.

Bagi pihak doktor haiwan yang merawat anak gajah itu, kem4tiannya agak mengejutkan kerana ia kelihatan sihat dan aktif selepas bel4lainya dipotong. Kegiatan pembu,ru har4m dikatakan semakin meningkat selepas ramai terkesan akibat C0VlD-l9 sehingga memaksa mereka kembali melakukan aktiviti tidak berperikemanusiaan itu.

Untuk rekod, jumlah gajah Sumatera yang m4ut akibat dij3rat atau dir4cun kini telah mencecah sehinga 25 ekor sejak sembilan tahun lalu, melibatkan di kawasan Aceh Timur sahaja. Data juga menunjukkan populasi gajah Sumatera telah menurun daripada 1,300 ekor pada 2014 kepada 693 pada tahun ini, iaitu penurunan hampir 50 peratus dalam tempoh tujuh tahun lalu.

Sumber:Awani

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*