Pes4ra T3ntera Ini Mendirikan Sebuah Surau Unik Dengan Menggunakan 12 Ribu Batu Sungai Yang Dikutipnya Sendiri

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pes4ra T3ntera Ini Mendirikan Sebuah Surau Unik Dengan Menggunakan 12 Ribu Batu Sungai Yang Dikutipnya Sendiri

Cara berdakwah ini pelbagai dan ia tidak hanya melalui lisan sahaja. Bagi seorang pesara ten tera, beliau mempunyai cara tersendiri untuk mengajak dan menarik minat orang ramai mendirikan solat lima waktu. Tidak berkira soal wang ringgit, kudr4t dan tenaga, Mejar (B) Mustafa Musa, 58, telah mendirikan sebuah surau unik dengan menggunakan 12 ribu batu sungai yang dikutipnya sendiri.

Katanya, surau yang didirikan atas tanahnya itu menelan kos sebanyak RM25 ribu, dibina dengan titik peluh sendiri dengan dibantu seorang rakan. Pemilihan menggunakan batu sungai sebagai dinding surau pula adalah untuk menjadikannya unik selain dapat menarik minat orang ramai singgah menunaikan solat di surau tersebut.

Ujarnya lagi, surau tersebut diberi nama Surau Batu Sungai Bukit Kachi, sempena batu yang digunakan membina surau tersebut dikutip dari Bukit Kachi, Sintok, Kedah.

Surau yang siap pada April tahun lalu itu mampu memuatkan sekitar 60 jemaah dan kebanyakan yang singgah bersolat merupakan pekebun dan penoreh dari kawasan sekitar.

Sumber:soyalemon

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*