“Fungsi j4ntung tinggal 10 peratus, kita berserah sahajalah,” – Isteri Bob Lokman

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Fungsi j4ntung tinggal 10 peratus, kita berserah sahajalah,” – Isteri Bob Lokman

Dari hujung talian terdengar sayup suara penulis lirik terkenal ini menjawab salam. Walaupun nadanya agak lemah, namun Bob Lokman tetap menggagahkan diri menjawab panggilan BH.

Berkongsi keadaan terkininya, dengan suara yang termengah-mengah, Bob memaklumkan kesihatannya kembali mer0sot apabila cepat letih dan tidak mampu untuk bergerak aktif seperti selalu.

“Sejak dua hari lalu, saya mudah penat. Hendak bernafas pun tercungap-cungap. Disebabkan itu, saya perlu banyak berehat.

“Hari raya tempoh hari, saya banyak terbaring atas katil. Kalau hendak bangun pun, saya kena bergerak perlahan-lahan.

“Dari segi pemakanan, selera hendak makan itu ada tetapi kena kawal. Ini kerana proses penghadaman mengambil masa lama. Keadaan itu akan membuatkan saya berasa tidak selesa,” katanya.

Pada 2020, Bob atau nama sebenar, Mohd Hakim Lokman, 58, pernah menjalani pemb3dahan memasukkan alat Implantable Automatic Cardioverter Defibrillator (IACD) untuk menstabilkan denyutan j4ntung, di H0spital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Biarpun sudah berapa kali dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU) disebabkan s4kit j4ntung serta pelbagai komplikasi lain, penulis lirik Isabella dan Taman Rashidah Utama itu tetap bersemangat kental dan enggan menyerah kalah.

“Walaupun dalam keadaan seperti ini, saya tidak akan putus asa. Saya akan terus berikhtiar mengubati peny4kit ini. Lagipun, apa pilihan yang saya ada. Selagi hidup, saya akan terus berjuang.

“Saya bersyukur kerana ada keluarga, isteri dan anak-anak yang tidak putus-putus memberi semangat dan sabar menjaga saya.

“Tidak lupa juga kawan-kawan yang terus memberi sokongan moral dan material sepanjang berdepan ujian Allah ini.

“Kesudian mereka yang sanggup datang dari jauh semata-mata kerana mahu menziarah saya, amat dihargai,” katanya yang kini menatap di Kota Bharu, Kelantan.

Dalam perkembangan berkaitan, Bob yang menjalankan perniagaan menjual serunding mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan isteri, Datin Seri Muhaini Zainal Abidin kerana sudi menghulurkan sumbangan memudahkan urusan pembelian alat bantuan pernafasan.

“Saya memang memerlukan mesin bantuan pernafasan. Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri dan isteri serta rakan industri termasuk Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP) kerana sudi memberi sumbangan berbentuk wang untuk membeli mesin itu.

“Alhamdulillah, dengan bantuan kawan-kawan dan individu lain yang tidak saya kenali, sumbangan dihulurkan amat saya hargai.

“Sumbangan mereka itu dapat juga digunakan untuk menampung serba sedikit kehidupan kami sekeluarga” katanya.

Sementara itu, mengulas lanjut keadaan kesihatan Bob, isterinya, Relawati Daud memberitahu, tahap penggunaan j4ntung Bob tinggal 10 peratus sahaja.

“Menurut doktor, tahap penggunaan j4ntung suami tinggal 10 peratus… Kita berserah sahajalah. Suami tidak boleh hendak bergerak aktif seperti sebelum ini… Kena banyak berehat.

“Kalau hendak pulih pun kena ambil masa dan perlu melalui pelbagai fasa. Kalau suami banyak bergerak, dia akan cepat letih.

“Selain perlu membuat rawatan susulan di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah, suami juga kena makan ubat. Rawatan susulan berikutnya adalah akhir bulan depan,” katanya.

April lalu, Bob dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) Pusat Rawatan Sultan Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Sasmec@IIUM) di Kuantan, Pahang kerana berhadapan mas4lah buah pingg4ng.

Aktif sejak 1988, Bob yang pernah menjadi hos Anugerah Industri Muzik (AIM), menghasilkan dua lirik lagu untuk Hattan iaitu Memburu Rindu dan Rendang Tidak Berbuah.

Sumber: berita harian

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*