Bukan Cuma Angan-Angan, Ini 8 Cara Hemat Bangun Rumah ‘Seadanya Dulu’ Dengan Dana Terhad

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bukan Cuma Angan-Angan, Ini 8 Cara Hemat Bangun Rumah ‘Seadanya Dulu’ Dengan Dana Terhad

Rumah adalah salah satu keperluan asas yang masih sukar dicapai oleh kaum milenial.

Harga untuk membina atau membeli rumah yang semakin mahal adalah sebab utama golongan muda lebih suka menyewa kerana tidak ada dana yang mencukupi.

Sebenarnya, jika anda pandai menipu dana yang ada, kos kontrak boleh digunakan untuk membina rumah anda!

Dengan sedikit usaha dan strategi berikut, anda dapat mewujudkan impian anda untuk memiliki rumah menjadi kenyataan walaupun anda mempunyai dana yang terhad.

1. Sebelum mula membina, anda dapat merancang terlebih dahulu perbelanjaan anda secara terperinci.

Ini dapat dilakukan jika anda sudah mengetahui ukuran bangunan, bentuk rumah, dan masa yang tepat untuk membinanya.

Apabila semuanya teratur, anda boleh mula menyediakan anggaran terperinci. Belanjawan ini kemudian akan menjadi rujukan setiap kali anda membayar untuk membina rumah nanti.

2. Sebaiknya kaji terlebih dahulu bahan tersebut supaya lebih mudah untuk memperincikan harganya.

Kos bahan binaan adalah salah satu faktor yang menyebabkan perbelanjaan membina rumah anda membengkak.

Untuk itu, anda perlu membuat tinjauan bahan binaan terlebih dahulu supaya anda dapat memperoleh bahan binaan yang baik dengan harga yang agak rendah.

Tidak ada salahnya meluangkan masa untuk meneliti harga bahan binaan yang akan anda gunakan kemudian.

3. Agar lebih murah, pilih bahan binaan buatan tempatan, bukan dari luar negara.

Anda juga boleh mendapatkan bahan binaan berkualiti dari jenama tempatan. Selain baik dan berkualiti, bahan binaan dari jenama tempatan juga mempunyai harga yang lebih murah! Jadi, anda boleh mengetepikan wang untuk membeli sesuatu yang lain.

4. Memilih pembina kontrak juga dapat membantu mengurangkan perbelanjaan membina rumah.

Sekiranya anda menggunakan sistem borong, anda dapat meramalkan jumlah kos pekerja dengan lebih pasti daripada sistem harian.

Biasanya, kerja pada sistem kadar potongan juga akan lebih cepat, jadi anda dapat mengurangkan kos makan siang yang diberikan kepada tukang batu anda.

Walaupun begitu, pilih tukang yang mempunyai pengalaman dan reputasi kerja yang baik, ya!

5. Untuk mengurangkan anggaran, anda boleh membina bilik mandi dengan pancuran mandian sahaja.

Sekiranya anda mengira, bilik mandi memerlukan banyak kos pembinaan, anda tahu! Sebabnya ialah untuk membina bilik mandi, anda harus menyediakan banyak perkara seperti penghalau air, paip air automatik, perabot bilik mandi, dan banyak lagi.

Untuk lebih menjimatkan, bina bilik mandi dengan pancuran mandian. Walaupun tidak begitu kelihatan, kaedah ini terbukti berkesan untuk menjimatkan belanjawan anda!

6. Sekiranya dana yang anda miliki sudah habis walaupun rumah anda belum selesai, tinggalkan saja dinding rumah anda tanpa menyelesaikan”finishing”

Tidak cuai, dinding tanpa kemasan atau tanpa cat dempul kini disukai oleh komuniti anda!

Reka bentuk dinding seperti ini akan menjadikan kediaman anda kelihatan lebih industri dan moden. Sekiranya anda meminati rumah desa, anda boleh memoles dinding bata di kawasan rumah anda. Betul, ekonomik, anda tidak perlu membeli cat.

7. Sekiranya anda mempunyai dana yang terhad untuk membina rumah, bina rumah secara berperingkat.

Dana yang terhad tidak semestinya alasan untuk menangguhkan memiliki rumah. Sebenarnya, anda masih boleh membina rumah tetapi proses pembinaannya dibuat secara berperingkat.

Pertama, anda boleh membina asas terlebih dahulu, kemudian meneruskan proses pembinaan mengikut dana yang anda ada.

Sebenarnya, dengan membina rumah secara berperingkat, anda dapat menggunakan bahan dengan lebih berkesan! Jadi, tidak ada yang membuang bahan atau bahan yang tidak digunakan.

8. Untuk menjimatkan wang, perkara yang harus anda pastikan adalah memilih reka bentuk rumah yang ringkas tetapi tetap berfungsi.

Sekiranya anda mempunyai dana yang terhad, cubalah membuat rumah dengan reka bentuk yang lebih minimalis. Selain tren, gaya minimalis ini juga mempunyai banyak kelebihan! Salah satu perkara adalah bahawa ia dapat menjadikan ruang lebih banyak fungsi.

Contohnya, anda juga boleh menjadikan ruang tamu sebagai ruang keluarga. Anda tidak perlu meminta pertolongan arkitek, malah anda boleh mendapatkan reka bentuk rumah minimalis dari internet dan media sosial.

Nah, sekarang saya tidak ada lagi alasan untuk menangguhkan pembinaan rumah. Sekiranya dikendalikan dengan betul, anda boleh memiliki rumah impian.

Kuncinya adalah jangan bersikap sombong, walaupun sederhana, yang penting adalah selesa untuk tinggal dan itu pasti miliknya.

Sumber: hipwee

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*