Kisah Seorang Budak Lelaki Berusia 2 Tahun Yang Menghafal 42 Surat Dalam Al-Quran

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kisah Seorang Budak Lelaki Berusia 2 Tahun Yang Menghafal 42 Surat Dalam Al-Quran

Zaman keemasan kanak-kanak itu sah sehingga anak berusia lima tahun. Kerana pertumbuhan dan perkembangan otak kanak-kanak berada pada kadar yang pantas pada masa itu. Mengenai kepintaran kanak-kanak, kali ini terdapat kisah viral dari Malaysia. Seorang budak lelaki yang baru berusia dua tahun, sudah menghafal 42 surat dalam Al-Quran.

Nama budak lelaki itu, Ahmad Ziyyad Mohd Zahir. Bukan hanya surah pendek, dia juga menghafal bab-bab panjang seperti Al-Waqi’ah, Al-Rahman, Al-Mulk, Yasin, dan Al-Kahfi.

“Sekarang dia dapat membaca surah hingga selesai. Namun, dia juga memerlukan pertolongan sehingga dia dapat membaca awal ayat,” kata Nurul Shahida Lukman, ibu Ziyyad, seperti dikutip Metro.

Menurut sang ibu, ketika dirinya membaca awal ayat ini, sang anak akan terus membaca semua ayat di semua surah. Nurul mengaku dirinya memang sering membaca Alquran ketika hamil. Ia dan suami, Mohd Zahir Noor Sabri (30), juga memberitahu kalau Ziyyad ikut meniru gerakan mulut kedua orang tuanya saat mengaji. Pada saat itu Ziyyad masih berusia 11 bulan.

“Kami tidak pernah pasang lagu lain selain bacaan Al-Quran termasuk sewaktu di rumah, dalam kereta, dan tempat kerja,” kata Nurul dikutip dari Malaysia Online.

Kata Nurul, kegiatan membaca Alquran itu sebagai pengantar anak untuk tidur, kerana tanpa membaca Alquran, Ziyyad sukar untuk tidur. Menyedari anaknya mudah mengingat, pemilik butik pengantin di Pengkalan Chepa ini juga mencegah anaknya dari segala bentuk hiburan, seperti lagu ataupun filem.

Berbicara kecerdasan anak, dikutip dari NeuroNation suatu kelompok peneliti percaya bahwa anak-anak istimewa (prodigi) adalah bawaan dari lahir. Namun, ada juga yang percaya bahawa hal itu disebabkan lingkungan keluarga dan latar belakang sosial mereka sehingga anak-anak ini menjadi genius.

Selain itu, menurut sebuah laporan dalam jurnal ilmiah Child Development, salah satu trik untuk mendorong perkembangan otak pada balita adalah jika diucapkan dalam bahasa yang berbeza. Mereka yang lahir dari orang tua yang berbicara lebih dari satu bahasa tampil lebih baik dalam tes IQ.

Seperti apa yang Ibu Nurul lakukan kepada Ziyyad, dia membaca Al-Quran sambil meletakkan anaknya tidur atau ketika anaknya aktif. Mungkin inilah yang menjadikan Ziyyad istimewa ini, Bun.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*