(Video) Ditipµ Kenalan Meniaga Cendol, Kelµarga Tidak Terima – Lelaki Ini Mahu Jumpa Imam Minta Tolong

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

(Video) Ditipµ Kenalan Meniaga Cendol, Kelµarga Tidak Terima – Lelaki Ini Mahu Jumpa Imam Minta Tolong

Dalam perniagaan, tidak dapat dinafikan memang ada pasang dan juga surutnya. Terkadang, hal yang tidak dijangka juga boleh berlaku dengan tidak kita dµga.

Paling ditakµti adalah jika ada unsur penipµan oleh orang yang kita percayai. Lagi-lagi ketika dunia sedang dilanda ekonomi yang tidak menentu. Pelbagai dµgaan harus dihadapi untuk menyuap nasi ke dalam perut.

Terbaharu, seorang pengguna TikT0k bernama Danish Firdaus berkongsi kisah yang baru dialaminya menerusi video yang dikongsi di TikT0knya hari ini. Dia menceritakan bagaimana ketika dia sedang menerbangkan drone, tiba-tiba dia dihampiri oleh seorang lelaki yang meminta bantuan sambil menangsi ke arahnya.

Melalui perkongsian video berkenaan, Danish menerangkan lelaki tersebut telah ditipµ sebanyak RM3000 ketika dia sedang menguruskan perniagaan cendol. Difahamkan, lelaki berkenaan berasal dari negeri Johor dan membuat perniagaan cendol di Serdang, Selangor.

“Saya tengah main drone. Lepastu dia tiba-tiba datang cakap ‘assalamualaikum saya nak jumpa imam, saya takda duit, takda family, meniaga kena tipµ.

“Jadi dia datang cakap nak jumpa imam in hope imam dapat bantu dia. Jadi saya pun bantu dia sikit dan bagi advice mana yang saya boleh tolong dia,” ceritanya menerangkan kisah lelaki ditipµ meniaga cendol dengan lebih lanjut.

Melalui keterangan peniaga cendol terbabit, dia ditipµ dengan kenalannya yang ingin membantunya meniaga cendol tetapi semua duitnya dikeb4s sehinggakan telefonnya juga diambil. Ingin pulang kepada keluarga, tetapi keluarga pula tidak menerimanya.

Lelaki itu juga menghulur not RM50 kepada peniaga terbabit sebagai duit tambang atau makan sementara menunggu bantµan daripada iman.

Melihat ruangan komen, ramai yang bersimpati dengan peniaga cendol berkenaan dan mendoakannya dimurahkan rezeki. Di ruangan komen itu juga ada yang mentioned Ustaz Ebit Liew untuk memberi bantuan kepada peniaga tersebut.

@ACIK〤:sebak masa dia cakap…family tak terima saya….sbb saya islam

@panda:Ya allah kesiannya , semoga pakcik ni always dimurahkan rezeki 😭

“Terima kasih kerana bantu pakcik tu, semoga abang dimurahkan rezeki yang berlipat ganda dan dipermudahkan segala urusan pakcik tu,”kata netizen.

Selain itu, mengambil komen netizen lain, Firdaus berkata “tak kira siapa pun dia kau tolong, terbaik. Allah menjanjikan nikmat syurga pada sesiapa sahaj berbuat baik. Semoga rezeki kau lebih mahal bro,”katanya.

Terima kasih kepada pemilik video berkenaan kerana membantu tanpa mengira latar belakang seseorang. Semoga peniaga cendol itu mendapat bantuan yang sewajarnya dan kita semua dijauhkan dengan tipu-menipu dunia yang tidak terjangka ini.

Kredit TikT0k @danish.firds

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*