Pernah kerja bvruh, jadi model iklan. Kenali SAC Shaharon Anuar sebelum popul4r dalam Gerak Khas

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pernah kerja bvruh, jadi model iklan. Kenali SAC Shaharon Anuar sebelum popul4r dalam Gerak Khas

PEMINAT drama Gerak Khas mahupun naskhah mel1batkan kep0lisan tentu sahaja mengenali Datuk Shaharon Anuar Abdul Latif.

Meskipun memegang status sebagai peg4wai p0lis, Shaharon Anuar, 60, bagaimanapun memiliki bakat besar dalam bidang lak0nan.

Katanya, beliau bermula sebagai model iklan komersial sebelum membuat penampilan sulung dalam filem terb1tan Skop Production Sdn Bhd. iaitu Pembvru Bayang.

“Pertama kali menceburi dunia seni sebagai bakat utama dalam iklan Toyota Land Cruiser-Jungle Out There pada tahun 1989.

Shaharon Anuar mer4ncang untuk meneruskan kerjaya lak0nan sekiranya diberi peluang.

Shaharon bersama isteri, Datin Norasmaria.

“Kemudian saya mulakan kerjaya lak0nan sebagai det3ktif dalam filem Pembvru Bayang yang dikeluarkan pada 1992,” jelasnya kepada mStar.

Mengulas lanjut mengenai kerjaya lak0nan, Shaharon Anuar mendapat kebenaran bersy4rat untuk berlak0n di luar waktu tugas.

Bagaimanapun wat4k yang dibawa tidak boleh menc3mar imej P0lis Diraja Malaysia (PDRM) selain hanya dilakukan selepas waktu bekerja.

Kemudian saya mulakan kerjaya lak0nan sebagai det3ktif dalam filem Pembvru Bayang yang dikeluarkan pada 1992.

“Saya berlak0n selepas waktu pejabat atau hujung minggu dan cuti umum. Terl1bat dalam bidang ini saya perlu melup4kan waktu rehat atau masa untuk dihab1skan bersama keluarga kerana perlu berada di set pengg4mbaran.

“Melak0nkan watak peg4wai p0lis bukan satu membeb4nkan kerana saya sendiri se0rang anggot4 p0lis. Saya anggap perkara itu biasa dan sama seperti tug4san harian.

“Produksi akan kumpul semua b4bak mel1batkan saya dalam masa satu hari. Dianggarkan 15 atau 20 bab4k satu hari pengg4mbaran bermula pukul 9 pagi dan tamat pada 12 tengah malam atau 2 pagi,” ujarnya.

Shaharon bers4ra selepas 38 tahun berkh1dmat sebagai peg4wai p0lis.

Shaharon Anuar secara rasminya bers4ra pada 1 Ogos lalu selepas 38 tahun berkh1dmat dengan jaw4tan terakh1rnya sebagai Ketua Jabatan Pengurusan, Ibu Pejabat P0lis Kontinjen Kuala Lumpur, pangkat Senior Asisten Komisioner (SAC).

Beliau mer4ncang untuk meneruskan aktiviti kebaj1kan bersama badan bukan kerajaan (NGO) selepas pers4raannya.

“Sekiranya ada peluang saya akan teruskan kerjaya lako0an mahupun membuka rumah produksi sendiri. Mungkin juga saya akan menc3buri bidang korporat,” katanya.

Selain Datuk Yusof Haslam, Shaharon Anuar juga pernah bekerjasama dengan barisan pelak0n antaranya Datuk AC Mizal, A.Galak, Erra Fazira, Abby Abadi, Deen Mydin, Farid Amirul dan Norman Hakim.

Selain itu Shaharon Anuar juga tidak dapat melupakan kenangan manis ketika berlak0n dalam filem Gerak Khas The Movie pada 2001.

“Saya mengikuti promosi filem di beberapa negeri dan tidak meny4ngka sambutan posit1f peminat sangat menggal4kkan sehingga dis3rbu mereka.

“Walaupun pelak0n pembantu tetapi itu menjadi satu kenangan manis yang tidak dilup4kan,” terangnya.

Selain berkh1dmat sebagai anggot4 p0lis dan berlak0n, Shaharon Anuar turut bertugas sebagai penulis skrip drama, pengar4h drama, pengacara majlis, penyampai radio Program P0lis dan Anda.

Bercerita mengenai kerjaya sebagai angg0ta p0lis, Shaharon Anuar memberitahu, dia pernah ditaw4rkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti selepas tamat peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) namun ditol4k.

Beliau t4ngguhkan hasrat itu kerana mahu memb4ntu ayahnya iaitu seorang petani untuk meny4ra keluarga memandangkan dia anak sulung daripada lima orang adik beradik.

“Bermacam pekerjaan saya lakuk4n antaranya bvruh am ladang kelapa sawit di kawasan Air Putih Taiping; burvh kontrak di Perumahan Taman Greenwood, Gombak;

peng4wal keselam4tan di sekitar bandaraya Kuala Lumpur dan Keramat; penyelia projek syar1kat pembinaan dan peg4wai kerani di Felcra Seberang Perak.

Shaharon bersama yusof di set pengg4mbaran Gerak Khas.

“Ketika tawaran kekosongan jawat4n Inspektor Percubaan, saya memoh0n dan Alhamdulillah berjaya.

“Pada 4 November 1984 saya melap0r diri di Pusat Latihan P0lis (Pulapol) Jalan Semarak Kuala Lumpur menjalani lat1han asas selama enam bulan,” terangnya yang selepas itu mel4njutkan pelajaran ke peringkat Ijazah ketika dalam perkh1dmatan.

Shaharon Anuar berk4hwin dengan Datin Norasmaria dan memiliki lapan orang cahaya mata serta tiga orang cucu.

Antara filem lak0nan beliau Gerak Khas The Movie 1 dan Maria Mariana 2.

Shaharon Anuar bukan sekadar pelak0n
“SAYA tidak berpeluang menemb4k penjen4yah atau menump4skan pengg4nas k0munis,

namun pengl1`batan saya dalam siri drama Gerak Khas telah berjaya menaikkan imej P0lis Diraja Malaysia (PDRM),” luah Ketua Jabatan Pengurusan Kontinjen Kuala Lumpur, Datuk Shaharon Anuar Abdul Latif.

Menceritakan serba sedikit titik permulaan beliau menc4burkan diri dalam siri Gerak Khas, ia bermula pada tahun 1998.

“Pada ketika itu, pen3rbit, Datuk Yusof Haslam mahu membuat drama bersiri seperti Hawaii Five-0 yang mana angg0ta p0lis tidak memakai unif0rm.

“Saya sebagai penas1hat t3knikal telah memberi pandangan agar drama itu perlu ada watak peg4wai p0lis memakai uniform dan det3ktif yang tidak mem4kai uniform,

maka terhasilnya drama bersiri Gerak Khas,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat P0lis Kontinjen Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Mula terl1bat dalam dunia lak0nan bermula pada tahun 1989.

Menurut beliau, melalui siri drama Gerak Khas yang tayangannya bermula pada 1999 hingga kini telah mendapat ‘rating’ tontonan yang tinggi dan terc4tat dalam Malaysia Book of Record (MBR) sebagai pen3rbitan siri televisyen terpanjang di Malaysia.

“Ramai peg4wai atau angg0ta muda yang menyertai PDRM memaklumkan minat mereka terhad4p p0lis bermula dengan menonton Gerak Khas,” ujarnya.

Tambah beliau, dalam siri Gerak Khas juga banyak mesej kebaikan dipaparkan kepada penonton.

“Kebenaran mengatasi kej4hatan dan nobody is above the law, itu mesej yang hendak kita tunjuk dalam siri kep0lisan itu,” katanya.

Pertama kali beliau menc3buri dunia seni lak0nan apabila diberi watak utama dalam iklan Toyota Land Cruiser – Jungle Out There pada 1989.

“Saya kemudian berlak0n sebagai det3ktif dalam filem Pembvru Bayang terbitan Skop Production Sdn Bhd pada 1992,” ujarnya.

Shaharon Anuar berkata, gandingan beliau bersama Yusof Haslam amat baik dalam merenc4nakan setiap konsep pen3rbitan siri kep0lisan itu.

“Sebelum Gerak Khas, beberapa siri diterb1tkan antaranya Detik Metropolitan (Siri Jen4yah), Roda-Roda Kotaraya, Roda-Roda Kuala Lumpur (Siri P0lis Trafik),” katanya.

Pembahagian masa di set pengg4mbaran dan tugasan harian

Menurut Shaharon Anuar, pihak produksi telah menyusun jadual pengg4mbaran di mana mereka mengumpul semua bab4k atau adegan yang hanya mel1batkan dirinya.

“Penglib4tan saya sebagai pelak0n pembantu dalam siri Gerak Khas tidak banyak. Dalam satu episod mungkin ada dua atau tiga b4bak sahaja.

“Pihak produksi akan mengumpulkan 15 atau 20 b4bak untuk satu hari pengg4mbaran. Pengg4mbaran pula dibuat pada hujung minggu bermula jam 9 pagi dan tamat jam 12 tengah malam atau 2 pagi,” jelas beliau.

Katanya, lak0nan watak sebagai peg4wai p0lis tidak memb4bankan.

“Saya anggap biasa sahaja sebagaimana tugasan harian, di set penggamb4ran saya kena biasakan diri dengan kamera,” ujarnya.

T4nggung’awab sebagai penasihat tekn1kal

Shaharon Anuar berkata, beliau telah mendapat kebenaran daripada PDRM untuk berlak0n.

“Kebenaran ini bersy4rat iaitu dibolehkan berlak0n di luar waktu tugas dan tidak membawakan watak yang menc3mar imej PDRM.

“Saya berlak0n selepas waktu pejabat atau pada hujung minggu dan hari kelepasan am,” katanya.

Pengl1batan Shaharon Anuar di lokasi pengg4mbaran agak berbeza kerana beliau bukan sahaja membawakan watak sebagai pelakon sahaja tetapi juga sebagai penasihat tekn1kal kepada keseluruhan pen3rbitan.

“Saya perlu membaca semua skrip, meneliti jalan cerita dalam memastikan segalanya ter4tur. Ia berbeza dengan pelak0n lain yang hanya f0kus kepada watak sendiri sahaja,” jelasnya.

Shaharon Anuar memberitahu, beliau senang bekerjasama dengan seluruh pasukan produksi drama Gerak Khas.

“Selain itu, pelak0n seperti Datuk AC Mizal, A Galak, Erra Fazira, Abby Abadi, Deen Maidin, Farid Amirul dan Norman Hakim turut memberi kerjasama yang baik dalam menjayakan drama itu,” katanya.

Jelas beliau, kenangan manis apabila siri drama itu yang ditayangkan di televisyen mendapat sambutan baik, pihak produksi menerb1tkan pula filem Gerak Khas The Movie (2001).

“Saya turut menyertai tay4ngan perdana di beberapa negeri, sambutan penonton sangat luar biasa. Saya yang hanya pelakon pemb4ntu turut dis3rbu peminat, ia satu kenangan manis yang tidak dilup4kan,” katanya.

Pengalaman menjadi DJ radio

Shaharon Anuar juga pernah menjadi penyampai radio (DJ) dan pen3rbit bersama program P0lis dan Anda yang disiarkan setiap Sabtu jam 3 petang hingga 4 petang menerusi saluran Radio Satu 98.4 MHz RTM Angkasapuri pada 1992 hingga 2003.

“Program ini berjaya meraih Juara Anugerah Sri Angkasa bagi kategori Majalah Radio Terbaik/Dokumentari Radio Terbaik 1997, 1999 dan 2001,” katanya.

Pernah menjadi penyampai radio dan pen3rbit bersama program P0lis dan Anda.

Op Subuh tangani Al-Mau.nah

Ramai yang tidak meng3tahui Shaharon Anuar juga mempunyai per3nan penting sebagai pasukan rund1ng (Negotiation Team) dalam Op Subuh iaitu operasi men4ngani kumpulan yang dikenali sebagai Al-Mau nah di Sauk, Kuala Kangsar, Perak pada tahun 2000.

Kumpulan itu telah menc3roboh dan melar1kan sejumlah s3njata api di dua buah kem tent3ra di Gerik, Perak.

Kumpulan tersebut kemudian telah berkvbu di Bukit Jenalik, Sauk.

Shaharon Anuar berkata, beliau terk3jut apabila menerima ar3han daripada Ketua P0lis Negara sebagai perantara dan men3ntukan butiran dalam usaha berunding dengan Al-Mau nah.

“Saya tiada sebarang rujukan kerana kris1s sebegitu tidak pernah berl4ku sebelum ini.

“Namun, saya menenangkan diri, buat solat hajat memohon ALLAH SWT mengu4tkan semangat saya untuk men4ngani situasi itu,” katanya.

Beliau telah menemui dan berbincang bersama dua wanita dan tiga kanak-kanak yang juga isteri dan anak ahli kumpulan tersebut di sebuah rumah di Kuala Kangsar, Perak pada jam 5 petang, 5 Julai 2000.

“Dua wanita dan tiga kanak-kanak itu kemud1an dibawa ke Sekolah Kebangsaan Bukit Jenalik pada jam 2 pagi, 6 Julai 2000,” katanya.

Shaharon Anuar yang ketika itu berpangkat Asisten Superintendan bersama pasukan jururund1ng terdiri daripada enam pegawai yang diketuai oleh Senior Asisten Komisioner II Abdul Hadi Mahmud.

“Pasukan itu berusaha memujvk melalui pembesar suara di sekolah tersebut yang menghala ke Bukit Jenalik.

“Kita memvjuk dengan cara keagamaan, em0si, logik serta rasional sehingga jam 3 pagi,” katanya.

Beliau berkata, susulan daripada usaha tersebut, seramai dua ahli kumpulan Al-Maunah telah meny3rah diri pada jam 6.30 pagi pada hari sama.

“Pada jam 8 pagi, kita sekali lagi melaksanakan pr0ses memvjuk di lokasi sama, kemudian pada jam 12 tengah hari lebih ramai ahli kumpulan itu telah meny3rah diri sehingga yang ter4khir jam 4.05 petang.

“Kesemua 28 orang ahli kumpulan Al-Mau nah termasuk pem1mpin mereka keluar meny3rah diri, maka selesailah Op Subuh tanpa pertumpahan d4rah,” ujarnya.

Shaharon Anuar memberitahu, beliau bert4nggung’jawab merek0dkan dan menyusun kronol0gi lengkap sepanjang kej4dian dalam oper4si itu.

“Kronologi itu telah memud4hkan pihak pegawai penyi4sat dan pihak pend4kwaan memahami senario k3s sehingga kesemua penjen4yah berjaya disab1tkan kes4lahan.

T4nggung’jawab sebagai abang sulung b4ntu keluarga

Shaharon Anuar dilah1rkan di Taiping Perak pada 1 Ogos 1962 itu berasal dari keluarga pesawah, telah menam4tkan pelajaran di Sekolah Kebangsaan Matang Road, sebelum mel4njutkan pelajaran di Sekolah Izzuddin Shah, Ipoh Perak.

“Saya kemudian menyambung pelajaran tingkatan enam di Insti1ut Harapan, Taiping, Perak dengan mendapat Sijil Tinggi Persekolahan (STP),” ujarnya.

Shaharon Anuar telah mendapat taw4ran mel4njutkan pelajaran ke sebuah universiti, namun beliau terp4ksa membat4lkan hasrat tersebut kerana mahu memb4ntu keluarga.

“Saya sebagai anak sulung daripada empat beradik pernah melakukan pelbagai pekerjaan antaranya bvruh am ladang kelapa sawit di Air Putih, Taiping; buruh kontrak di perumahan Taman Greenwood, Gombak; peng4wal keselam4tan di sekitar ibu kota.

Shaharon Anuar berkata, beliau kemudian mendapat t4waran kekosongan jaw4tan Inspektor Percubaan.

“Saya telah melap0r diri di Pusat Latihan P0lis (Pulapol) Kuala Lumpur pada 4 November 1984 dan menjalani lat1han asas selama enam bulan,” katanya.

Shaharon Anuar telah berkh1dmat dalam pasukan PDRM hampir 38 tahun di beberapa negeri dengan pelbagai jawatan dan per4ncangan beliau,

selepas bers4ra pada 1 Ogos ini adalah mel1batkan diri dalam pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta bidang lak0nan jika ada peluang.

“Setiap yang bermula pasti akan ber4khir, namun kepada angg0ta dan pegawai p0lis yang masih berkh1dmat, pejuangan harus diteruskan demi kesejahteraan rakyat,” teg4s beliau.

Sumber: mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*