Keliling kampung naik motosikal jual barang…memudahkan urusan orang kampuNg yang tidak daPat keluar ke bandar..terbaik abang ni

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Keliling kampung naik motosikal jual barang…memudahkan urusan orang kampuNg yang tidak daPat keluar ke bandar..terbaik abang ni

Biarpun keuntungan tidak banyak namun seorang peniaga barang basah dan kering dari Ulu Bertam di sini, berasa puas dapat membantu penduduk terutama warga emas di kawasan kampung membeli barangan dengan cara mudah.

Setiap hari Ahmad Diah Mahat, 48, akan menyusuri beberapa kampung dengan membawa lebih 40 jenis barang jualan seberat kira-kira 130 kilogram termasuk ayam, ikan dan sayur dengan menunggang motosikal Honda EX5 miliknya.

Dia yang mesra dipanggil Cik Mat dalam kalangan pelanggan berkata, meskipun cara jualan seperti ini tidak banyak digunakan pada zaman ini, berbanding pada era 80-an dan 90-an namun apa yang penting niatnya ikhlas mencari rezeki untuk keluarganya lebih-lebih lagi empat orang anak masih bersekolah.

Menurutnya, meskipun kaedah itu kini kurang mendapat sambutan, namun masih ada pelanggan yang memerlukan khidmatnya terutama warga emas dan mereka yang tidak mempunyai kenderaan ataupun kediaman jauh dari kedai mahupun pasar raya.

Sejak 20 tahun lalu saya menjual barang basah dengan mengelilingi lebih 10 buah kampung dari Kampung Bertam Ulu sehingga ke Telok Mas.

Biarpun penat… sehingga jam 6 petang baru saya pulang ke rumah, namun saya puas kerana apa saya lakukan bukan untuk keuntungan semata-mata tapi dapat membantu dan memudahkan urusan orang lain,” katanya.

Tambahnya, ada juga pelanggan terpaksa berhutang terutama pada pertengahan bulan, namun kebanyakan mereka jujur dan akan membuat bayaran beberapa hari selepas itu.

Katanya, dia pernah juga menggunakan lori untuk menjual ikan dan sayur serta barang keperluan lain, bagaimanapun kos yang tinggi sukar untuk dia terus bertahan, tambahan pula jalan-jalan kampung yang kecil dan sempit.

Jadi saya tukar semula menggunakan motosikal dan sehingga kini saya masih setia menggunakan motosikal sama untuk mencari rezeki,” katanya yang pernah bekerja dalam bidang perkapalan.

Tambahnya, setiap hari dia akan mengeluarkan modal kira-kira RM1,200 untuk membeli barang jualan di pasar borong seperti udang, ikan, sotong, ayam dan pelbagai jenis sayur.

Selagi diberikan kesihatan yang baik selagi itu saya akan terus berniaga menggunakan motosikal,” katanya.

SUMBER;SINAR harian

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*