Peniaga Pesan Jangan T4han Lapar Dan Tawar Nasi Percuma , Perasaan Pelajar Sering Kira Duit Syiling Beli Nasi Lemak .

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Peniaga Pesan Jangan T4han Lapar Dan Tawar Nasi Percuma , Perasaan Pelajar Sering Kira Duit Syiling Beli Nasi Lemak .

Demikianlah nota pesanan yang tertampal di gerai makan milik Siti Aishah Othman di kafeteria UTM. Menurutnya, arwh ibunya juga meniaga jual nasi lemak di UTM dan banyak bers3dekah dekat orang.

“Saya seorang anak yat1m, jadi memang dari kecil lagi sudah terbiasa dengan kehidupan seperti orang sus4h. Arwh mak saya dulu cari rezeki nak s4ra kehidupan saya dan adik beradik yang ramai ni.

Meskipun dengan berbuat demikian, hasil keuntungan akan sedikit kurang, namun Siti tetap teruskan perniagaannya. Selepas lebih sebulan meniaga sendiri di UTM, Siti faham kenapa ibunya dulu suka bers3dekah.

Harga nasi lemak biasa yang dijualnya adalah serendah RM1 sahaja kerana dia sedar ramai pelajar yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan niatnya yang sedikit sebanyak mahu memb4ntu mereka.

Siti juga ada menjual nasi lemak ayam goreng berempah berharga RM4 dan juga pelbagai jenis lauk lain seperti sambal udang dan rendang ayam dengan harga RM5.

Setiap hari, dia juga akan menyimpan 10 bungkusan nasi lemak untuk diberikan secara percuma setiap kali dia berniaga.Perasan Pelajar Sering Mengira Duit Syiling Untuk Beli Nasi Lemak RM1.

“Setiap hari saya berniaga, kecuali hari Sabtu. Antara seb4b kenapa saya tergerak hati nak jual makanan dengan harga RM1 adalah selepas saya sedar ada beberapa orang pelajar selalu datang kedai beli nasi lemak biasa ni tanpa jemu.

“Ada juga saya jumpa yang bayar makanan berharga RM1 pakai syiling saja. Jadi ini antara inisiatif saya untuk bersed3kah dan infak bagi ringankan b3ban pelajar yang terp4ksa bayar yuran pengajian.

“Mereka tak cakap pun tak ada duit tapi daripada cara makan benda sama berulang kali dengan harga murah ni saya boleh faham mereka ni tengah berjimat cermat.

“Menu paling mahal saya jual pun RM5 saja. Itu pun setiap hari saya minta maaf dekat pelanggan seb4b terp4ksa jual mahal. Walaupun untung tak ada sangat tapi apabila dapat kenyangkan orang pun dah rasa lega.

“Asalkan adik-adik semua ni ada dan tahu tempat mereka boleh makan dengan murah dan kenyang. Sekiranya tak ada duit datang saja beritahu, saya belanja. Hanya insan yang lap4r akan faham perut lapar orang lain,” ujarnya.

Tambahnya lagi, dengan mengurangkan harga makanan, tidak perlulah ada pelajar yang kurang berkemampuan yang terp4ksa berlapar.

Meskipun harga ayam agak mahal masa sekarang, wanita ini akan berusaha untuk mengekalkan harga makanan jualannya seperti biasa.

Kisah mengenai Siti yang meniaga nasi lemak di UTM ini dengan pantas menjadi tul4r dan rata-rata net1zen memuji peniaga ini yang berusaha berbakti kepada masyarakat dan memb4ntu para pelajar. Semoga peniaga ini sentias dimurahkan rezeki.

Sumber: mStar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*