Wanita Berhij4b Pertama Bakal Naik Di Angk4sa Lepas , Cipta Sej4rah .

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Wanita Berhij4b Pertama Bakal Naik Di Angk4sa Lepas , Cipta Sej4rah .

Selalunya remaja yang baru berusia 19 tahun sibuk mentelaah pelajaran ataupun berulang-alik pergi ke kolej, tetapi lain pula kisahnya dengan remaja ini yang bakal ‘berjalan-jalan’ di angk4sa lepas!

Zainab Azim merupakan pelajar sebuah universiti di Toronto dan sedang mengikuti dua jurusan iaitu neurosains serta dasar awam serta ps1kologi dan astrof1zik.

Gadis bernama Zainab Azim ini boleh dianggap bertuah setelah ibu bapanya membelikan ‘tiket penerbangan’ ke angk4sa lepas di bawah kelolaan,

suborbital V1rgin Galactic kerana dia sentiasa berminat dengan ekplorasi angk4sa lepas sejak berusia 11 tahun. Tiket yang dibeli itu dilap0rkan bernilai AS$250,000 atau kira-kira RM1,050,000.

Kini setelah 8 tahun berlalu, Zainab Azim bakal memahat sejarah sebagai pelanc0ng angkasa lepas berhijab pertama, ever. Begitupun, Zainab bukanlah wanita Islam pertama ke angk4sa lepas.

Masa yang agak lama ini terp4ksa diambil oleh Zainab kerana pelancong ke angkasa lepas perlu mencukup had usia tertentu sebelum lay4k menaiki kapal angk4sa yang disediakan.

Ketika ditemui pada sambutan Hari Antarabangsa Untuk Wanita & Gadis dalam Sains Ekspo 2020 Dubai, Zainab yang juga merupakan pengasas-bersama organisasi Global Initiative and Vision for Education berkata,

dia melihat peluang ini sebagai satu perkembangan posit1f agar lebih ramai lagi wanita yang akan mencipta peluang dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik.

Untuk pengetahuan, sehingga kini terdapat 600 pemegang tiket V1rgin Galactic dari seluruh dunia yang sedang menunggu giliran untuk berpeluang menaiki kapal angk4sa itu. Setelah penerbangan penumpang pertama telah membawa pemilik V1rgin,

Richard Branson pada musim panas tahun lalu, V1rgin Galactic mengumumkan op3rasinya akan disambung semula pada akh1r tahun ini.

Justeru, Zainab mungkin perlu menunggu beberapa tahun lagi sebelum gilirannya tiba. Namun rasa teruja tetap dirasai oleh remaja itu.

Sumber:Kosmo Online

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*