Ibu Hanya Mampu Beri Anak-Anaknya Makan Nasi K0song GauI Minyak Masak Dan Garam Sebelum Mereka Ke Sekolah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ibu Hanya Mampu Beri Anak-Anaknya Makan Nasi K0song GauI Minyak Masak Dan Garam Sebelum Mereka Ke Sekolah

Hari ini semakin ramai gol0ngan berpendapatan sederhana yang merun gut harga barangan semakin meningk4t dan banyak barangan keperiuan tidak dapat dibeIi seperti dahulu lagi. Dan semakin ramai juga 0rang yang meng4du hidup sus4h sehingga terpksa berjimat cermat.

Kehidupan menjadi bertambah perit sekiranya ketua keluarga tidak mempunyai pendapatan tetap. Hidup berjimat cerm4t itu memang sudah terbiasa, dan rasa kesusahan itu semakin mengh1mpit.

Jika kita yang berasa susah masih b0leh makan nasi dengan berIauk pauk, ada keIuarga yang tidak mampu pun untuk berbuat demikian seperti keIuarga ini.

Kisah se dih keluarga ini yang tinggaI di Sabah membuatkan ramai yang berasa seb4k. Se0rang pengguna TkTk Salwa Naidin berk0ngsi video yang tuIar di me dia s0sial memaparkan keadaan sebuah keluarga yang hanya mampu makan nasi kos0ng berlaukkan minyak masak dan garam sebagai aIas perut.

Bayangkan hati se0rang ibu pasti sangat se.dih dan pe.dih apabila memandang anak-anak yang masih kecil, tengah cukup berselera untuk makan dan bersek0lah pula, tetapi hanya mampu dihidangkan nasi kos0ng berlaukkan minyak masak dan garam sahaja.

Itulah rutin santapan anak-anak ini setiap hari sebelum pergi ke sek0lah. Tetapi apakan daya, hanya itu yang mereka mampu.

Salwa Naidin yang sebelum ini pernah mengunjungi rumah keluarga tersebut tidak meny4ngka keadaan mereka seteruk itu. Setiap pagi, anak-anak yang masih bersekolah rendah itu akan makan nasi kos0ng dengan bergaulkan minyak masak dan garam sahaja.

“Hari tu, datang semula ke rumah kakak ni. Tidak s4ngka sampai macam tu sekali nasib mereka sekeluarga. Yang ada rezeki lebih, sama-sama berk0ngsi buat mereka yang memerlukan. Boleh klik pautan di bio saya,” tulis Salwa di ruangan kapsyen video berkenaan.

Video itu telah mencetuskan pelbagai reaksi dan k0men yang ditinggaIkan netizen. Selain berasa seb4k melihat mereka sekeIuarga, ramai juga yang bertanya di mana l0kasi mereka tinggal.

Difahamkan keluarga ini tinggal di Sabah. Walaupun mereka hidup susah, tetapi kebersihan dan adab s0pan tetap dijaga.

 

Sambil tidak kurang yang mend0akan keluarga ini agar dimurahkan rezeki dan tabah mengharungi dug4an dalam menmpuh hari-hari yang mendatang.

 

Sem0ga ada pihak yang prihatin tampil bagi memberikan bantuan yang sewajarnya dan berterusan kepada keluarga ini.

 

Juga did0akan sem0ga anak-anak ini membesar menjadi insan yang berjaya satu hari nanti, supaya dapat membantu ibu mereka yang telah banyak berk0rban dan bertabah mengharungi liku-liku kehidupan.

Sumber : erabaru

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*