IniIah Sebab Mengapa Rasulullah SAW Mel4rang Kita Mencabut Uban

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

IniIah Sebab Mengapa Rasulullah SAW Mel4rang Kita Mencabut Uban

Info Manfaat, Rupanya IniIah Sebab Mengapa Rasulullah SAW Melarang Kita Mencabut Uban | Hadis daripada ‘Abdullah bin’ Umar. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, Uban adalah cahaya bg seorang mukmin. Tidaklah seseorang beruban-walaupun sehelai-dalam Islam melainkan setiap ubannya,

Akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan darjatnya, “(HR. Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman. Syaikh Al Albani dalam Al Jami ‘Ash Shogir mengatakan bahawa hadis ini hasan).

Muhammad bin Hibban At Tamimi rahimahullah, yg lebih dikenali dengan Ibnu Hibban, dlm kitab Shahihnya menyebutkan pembahasan

“Hadith yg menceritakan bahawa Allah akan mencatat kebaikan dan menghapuskan kesalahan serta akan meninggikan darjat seorang muslim kerana uban yg dia jaga di dunia.”

Lalu Ibnu Hibban membawakan hadith berikut. Dari Abu Hurairah, Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai,

Maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu derajat, “(HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan).

Selalu ada yg tak pernah terpikirkan oleh akal biasa kita sebagai manusia yg hidup di zaman penuh teknologi kita melibatkan hampir semua perintah Rasulullah yg menyangkut ilmu pengerahuan.

Misalnya saja, larangan seorang Muslim yang tidak boleh minum sambil berdiri. Atau harus tidak dengan kedudukan tertentu. Begitu juga dengan keajaiban yang tersimpan di setiap helai rambut yang sudah memutih, alias uban.

Nah, di tahun 2012, Ismael Galvan Galvan dari Museo Nacional de Ciencias Naturales, Sepanyol melakukan kajian, mengenai uban. Dari hasil para penyelidik itu,

Ternyata uban merupakan tanda anda akan mempunyai hidup panjang dan sihat. Namun kabar buruk bagi anda yg mempunyai rambut merah, kerana ini berkaitan tahap yg lebih tinggi untuk menghidap kanser.

“Pada manusia, melanin kulit, rambut dan bulu merupakan jenis yg sama. Hal ini menghadkan pengetahuan tentang kesan fisiologi pigmentasi,” kata Galvan.

Uban menandakan ketiadaan melanin. Artinya, uban merupakan tanda hidup yg sihat. Jauh dari tanda berkaitan penuaan, uban menunjukkan keadaan yg baik,” katanya. Jadi, anda sudah berubah? Subhanallah.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*