Kagum melihat lori treler kendalian anak tempatan mengangkut muatan mega ke jeti berdekatan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kagum melihat lori treler kendalian anak tempatan mengangkut muatan mega ke jeti berdekatan

Biasa dalam siri seperti “Mega Transport” atau “Mega Movers” di saluran National Geographic dan Discovery Channel serta YouTube, kita kagum melihat kenderaan mega mengangkut muatan mega yang beratus atau beribu tan beratnya.

Jika pemandu kenderaan berat mengangkut muatan mega dari satu destinasi ke satu destinasi, sudah pasti memerlukan kemahiran dan kepakaran yang tinggi, juga kerja berpasukan yang tinggi.

Kita selalu melihat dengan kekaguman kehebatan para pekerja berkemahiran tinggi ini di luar negara, yang biasanya di negara-negara maju mengendalikan projek mega dengan tahap profesionalisme yang tinggi.

Di Malaysia pun tidak kurang hebatnya untuk kita tabik anak tempatan dengan kemahiran mereka yang mengendalikan kenderaan berat membawa muatan paling besar, yang ada di antaranya lebih besar daripada rumah kita.

Bagi mereka yang tinggal di Melaka, mungkin sudah biasa melihat pergerakan lori treler dengan pengangkut ‘multi axle’ kendalian anak tempatan yang membawa tangki mega dan berat ke Jeti Tanjung Kling untuk dinaikkan ke dalam kapal.

Dalam sebuah video yang tular di Facebook, yang lokasinya di Melaka, kelihatan polis trafik mengawal trafik untuk memberi laluan kepada lori treler ‘multi axle’ membawa tangki mega itu yang seberat 700 tan ke destinasinya di Jeti Pantai Puteri, Tanjung Kling.

Kerja yang amat mencabar dan memerlukan kesabaran serta kemahiran yang tinggi dalam pengendalian kenderaan mega berat dengan 540 tayar ini.

Bukan calang-calang pemandu dan operator dari syarikat logistik yang boleh mengendalikan operasi mengangkut kargo mega ini ke tempat yang sempit serta jalan raya yang penuh dengan kenderaan.

Untuk menaiki bukit yang tidak berapa tinggi pun, tiga kepala lori treler diperlukan untuk menarik muatan kargo mega ini.

Pergerakan yang sangat perlahan, memakan masa yang lama dan sentiasa berhati-hati bagi memastikan muatan tangki mega sepanjang kira-kira 70 meter itu berjaya diturunkan ke destinasi dalam keadaan selamat.

Menurut hantaran video di Facebook, tangki ini digunakan dalam industri minyak yang akan ditanam di dalam tanah untuk mengelak berlakunya l3tupan.

Ia disusun di Jeti Pantai Puteri, Tanjung Kling terlebih dahulu sebelum diangkut oleh kapal pengangkut untuk dibawa ke destinasi seterusnya.

Tonton video di sini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*