Polis Bantuan Singapura kini disertai Unit F-9 dengan kucing sebagai pegawai

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Polis Bantuan Singapura kini disertai Unit F-9 dengan kucing sebagai pegawai

Polis Bantuan Aetos Holdings di Singapura baru-baru ini melancarkan Unit Kucing, dikenali sebagai F-9 untuk menambah kepakaran dalam pasukan.

Jika anda biasa atau pernah mendengar unit K-9 polis dengan anjing yang diketengahkan sebagai ‘pegawai’, kucing juga kini boleh menyertai keseronokan menjadi ‘pegawai’ yang bertugas demi negara.

Jadi, sejauh mana keberkesanannya? Menurut laporan, kucing ini dilatih untuk meronda, menghidu juga menghalang atau mencegah sebarang ancaman.

Pegawai kucing yang dinamakan Gargar, menurut laman Facebook Aetos Holdings, telah disediakan dengan latihan dan kelengkapan kemahiran melompat yang luar biasa, berpersonaliti pemarah dan perengus serta mempunyai sembilan nyawa dalam pertaruhan.

Adakah mereka lebih baik daripada anjing? Dikatakan kucing lebih sensitif terhadap bau dan mempunyai keupayaan yang jauh lebih baik untuk membezakan antara pelbagai jenis bau.

“Ini bermakna mereka boleh mencari apa-apa sahaja bau daripada kanser kepada batuk kering sehingga kepada bahan letupan dan manusia,” kata mereka di Facebook.

Menambah soalan sama ada kucing itu telah ‘bersedia untuk misi’, tekaan ramai adalah Gargar mempunyai perjalanan yang masih jauh, memandangkan terutamanya apabila dia diminta untuk duduk diam dan bersopan ketika sesi fotografi rasmi, tetapi tengoklah sahaja ‘pose’ itu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*