Bapa angsa pikul tanggungjawab ‘besarkan 7 anak sendirian’ selepas ibu angsa jatuh sakit dan pergi buat selama-lamanya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bapa angsa pikul tanggungjawab ‘besarkan 7 anak sendirian’ selepas ibu angsa jatuh sakit dan pergi buat selama-lamanya

Ramai yang berkunjung ke Charles River Esplanade di Boston, Amerika Syarikat untuk melihat pemandangan alam semula jadi yang indah dan kehadiran angsa-angsa yang cantik.

Beberapa ekor angsa yang bertandang juga nampaknya memutuskan lagun di taman itu adalah habitat yang sesuai untuk memulakan keluarga.

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk kakitangan Esplanade di taman itu untuk menemui seekor ibu angsa yang sedang bertelur.

Angsa yang cantik bertelur di sarang yang dibina bersama pasangannya si bapa angsa di tepi tasik, dan si ibu berjaya menetaskan 7 ekor anak angsa yang comel.

Ramai pencinta burung dan hidupan liar datang ke taman itu untuk memerhatikan perkembangan anak angsa kecil, tetapi malangnya, pada suatu hari, kakitangan Esplanade mendapati ibu angsa berterusan menggeleng-gelengkan kepalanya dan tidak dapat berdiri, dan dia nampaknya sedang jatuh sakit.

Apabila mereka memaklumkan kepada petugas perlindungan haiwan Boston Animal Control dan mereka telah datang untuk membantu merawatnya, semuanya telah terlambat dan ibu angsa itu telah pergi buat selama-lamanya.

Angsa adalah haiwan yang sangat berdedikasi, dan spesis burung yang sangat setia kerana hanya mempunyai satu pasangan dalam hidupnya. Oleh itu, selepas ibu angsa meninggal dunia, bapa angsa pasti mengalami pelbagai penderitaan, tetapi dia tetap cekal memilih untuk tinggal di habitat asalnya dan menjaga tujuh ekor anak-anaknya sendirian.

Ini tidak kira bagaimana keadaannya, dan ia adalah satu tanggungjawab buat si bapa selepas si ibu meninggalkan mereka secara tiba-tiba.

Sungguh membanggakan apabila bapa tunggal ini menjaga anak-anak angsa yang masih kecil dengan sepenuh hatinya.

Ramai yang tersentuh hati apabila melihat bapa angsa berenang bersama anak-anaknya yang comel itu di tasik, dan sesekali bertindak sebagai perahu untuk si kecil duduk di belakangnya.

Kasih sayang bapa angsa ini sungguh menghangatkan hati anda sehingga tidak perasan air mata boleh mengalir melalui pipi.

Di bawah perlindungan berhati-hati si bapa angsa, tujuh ekor angsa kecil telah beransur-ansur membesar dengan baik, untuk menjadi kuat dan tabah tanpa kehadiran belaian ibu tempat bermanja.

Melihat bapa angsa dengan penuh kasih sayang dan cinta sejati kepada pasangannya, juga amat bertanggungjawab membesarkan anak-anak seorang diri, ia benar-benar spontan boleh membuat seseorang menjadi sebak, hiba dan mengesat air mata.

Kasih sayang bapa yang benar-benar hebat dan amat menyentuh hati!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*