“Kita ucap hello semula,” Setengah bulan lepas pindah, kucing jalanan rumah lama muncul depan pintu pemberi makannya tunjuk wajah terkilan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Kita ucap hello semula,” Setengah bulan lepas pindah, kucing jalanan rumah lama muncul depan pintu pemberi makannya tunjuk wajah terkilan

Pernahkah anda bersimpati dengan kucing jalanan? Kerana ada pemilik dan pencinta kucing akan menunjukkan rasa belas kasihan dengan memberi mereka makan, memberi harapan kepada si bulus yang comel agar dia tidak kelaparan dan menerima kasih sayang manusia.

Seorang netizen yang juga pemilik kepada dua ekor kucing menceritakan yang dia sangat suka memberi makan kepada kucing jalanan terbiar. Berdekatan rumahnya selalu sahaja ada kucing terbiar.

Seekor kucing tabby yang nampak comel sering datang ke rumahnya untuk makan. Netizen ini melihat kucing itu sangat bijak, jadi dia pun berniat untuk mengadopsinya.

Tetapi dia tahu, kucing ini nampaknya macam ego lebih suka hidup bebas dengan sanggup menjadi kucing jalanan.

Kerana dia melihat, pada setiap kali kucing ini dan rakan-rakannya datang, mereka hanya mahu mengisi perut dan berlalu pergi.

Netizen ini menulis, sebenarnya setakat yang dia tahu, kebanyakan kucing jalanan berhampiran rumahnya yang diberi makan setiap hari adalah pengikut si tabby ini. Mungkin kucing-kucing itu menganggap netizen ini sebagai pusat ‘welfare’ bagi mereka.

Tengok yang ini.. Walaupun tidak semestinya dia datang setiap hari, tapi dia akan muncul berselang sehari dua untuk makan, kecuali si tabby itu yang datang setiap hari tanpa jemu.

Atas sebab tertentu pada awal tahun, netizen ini terpaksa berpindah dan meninggalkan tempat asal kucing jalanan itu mendapatkan makanannya. Selepas netizen ini berpindah, mulalah dia teringatkan masalah siapa yang akan memberi makan kucing-kucing jalanan comel itu.

Sudah berhari-hari juga dia berasa bimbang memikirkan bagaimana nasib haiwan terbiar yang kalau diikutkan bukan tanggungjawab netizen ini pun.

Tetapi tidak pernah menyangka untuk menerima kejutan tidak sampai setengah bulan selepas dia berpindah, apabila dilihatnya seekor kucing yang pernah dikenalinya muncul berdiri di depan pintu selepas dia pulang ke rumah barunya.

Spontan dia menyedari kucing itu adalah si tabby ego yang dulunya tidak mahu menjadi haiwan peliharaan netizen ini.

Tulisnya, “Saya agak terkejut, tetapi saya terpaksa mempercayainya. Saya benar-benar tidak tahu bagaimana kucing ini boleh mengingati dan mengecam saya. Bagaimanapun, melihat ekspresi wajahnya penuh tidak berapa senang, macam mahu mengadu, ada perkara terkilan yang salah. Matanya seolah-olah seperti mahu berkata: Kenalah bertanya khabar dan ucap selamat tinggal kalau hendak berpindah, itu yang membuatkan saya berkejar ke sini.”

Netizen beranggapan mungkin inilah dia nasib kucing jalanan ini, jadi lebih baik kutip dan bawa pulang ke dalam rumah.

Kadang-kadang takdir pertemuan pemilik dan kucing yang disukai sudah diatur siap-siap untuk difikirkan, jadi kali ini mestilah si kucing tabby kena menghargai kasih sayang yang diberi.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*