Pilot Darat, hidup selesa serta meraih pendapatan bulanan antara RM7,000 hingga RM10,000

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pilot Darat, hidup selesa serta meraih pendapatan bulanan antara RM7,000 hingga RM10,000

Klang: Kerja duduk sahaja dan karier orang malas. Itu tudvhan s1nis pernah dilemp4rkan beberapa individu terhadap lelaki dikenali sebagai Mohamad Rais, 31, menerusi laman sosial hanya kerana bekerja jadi pemandu treler.

Hakikatnya ramai yang tidak mengetahui kerjaya sebagai ‘abang lori’ mampu membolehkannya hidup selesa serta meraih pendapatan bulanan antara RM7,000 hingga RM10,000.

Melalui pendapatan lumayan itu, dia mampu menyimpan wang serta membeli kereta model luar negara selain memiliki kondominium, di sini.

Di sebalik kesenangan dikecapinya kini, Mohamad Rais memberitahu dia hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Saya merantau dari kampung halaman di Sandakan, Sabah, ke ibu kota kira-kira 12 tahun lalu demi mengubah nasib hidup.

“Pada awalnya, saya sekadar pemandu lori di dalam kawasan pelabuhan. Ini kerana saya tidak mampu mengambil lesen memandu treler sewaktu mula tiba di Semenanjung.

“Bagaimanapun, saya berusaha mengumpul wang dan mengambil lesen kelas E (lesen kenderaan berat melebihi 7.5 tan) untuk melayakkan saya bekerja sebagai pemandu treler selain berpeluang memandu treler di luar kawasan pelabuhan.

“Saya bersyukur akhirnya diterima bekerja oleh sebuah syarikat walaupun kebanyakan majikan mahukan pemandu lori atau treler berpengalaman,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Mohamad Rais, bukan mudah untuknya berada di tahap sekarang kerana memerlukan pengorbanan masa dan tenaga.

“Pendapatan sebagai pemandu lori atau treler ini bergantung kepada jumlah ‘trip’ (jumlah tugas penghantaran). Lebih banyak ‘trip’, semakin banyak diperoleh.

“Kebiasaannya saya akan pulang ke rumah tiga ke empat kali dalam seminggu bergantung tugasan ‘trip’ serta masa perjalanan.

“Tugas ini memang mencabar berikutan saya sering tidur di jalanan. Bangun esoknya nampak jalan raya dan begitulah yang perlu dihadapi setiap hari,” katanya.

Biar apa pun tanggapan masyarakat, Mohamad Rais bersyukur dengan rezeki yang ada malah sudah menganggap pekerjaan sebagai pemandu treler sebati dengan dirinya.

“Seronoknya pekerjaan ini kerana ia memberi peluang kepada saya ‘pusing’ seluruh Semenanjung, jumpa pelbagai orang dan lalui pengalaman baru setiap hari.

“Jadi tiada istilah bosan bagi saya. Walaupun pernah terbabit kem4langan, saya bersyukur ia tidak ser1us. Setakat ini isteri memahami kerjaya saya,” katanya.

Berkongsi hala tujunya, Mohamad Rais berkata, dia tidak mungkin menjadi pemandu treler sehingga tua.

“Jadi, saya kini sedang mengumpul modal untuk membuka perniagaan sendiri apabila pulang ke Sabah suatu hari nanti,” katanya.

Wanita lasak pun jadi pemandu lori

Bukan hanya lelaki berupaya memandu treler seberat puluhan tan malah kerjaya ‘dunia lori’ itu kini turut dipelopori wanita las4k.

Ketika ini ramai wanita muda mula berani menceburi kerjaya sebagai pemandu lori yang menjanjikan gaji lebih lumayan berbanding.

Nurul Amira Razali, 25, berasal dari Sungai Petani, Kedah, berkata, dia mula berminat dengan dunia lori itu sejak berusia 22 tahun apabila sepupunya mengajar ‘selok belok’ berkaitan lori.

“Tidak lama kemudian, saya mengambil keputusan mengambil lesen E bagi membolehkan saya memandu semua jenis lori,” katanya.

Dia yang memandu treler Scania seberat 36 tan memberitahu tugas mengendali jentera berat itu bukanlah perkara mudah tambahan lagi kerjayanya itu ditentang kedua ibu bapanya.

“Bukan semua orang boleh bawa lori atau treler. Malah ramai lelaki yang tidak mampu mengendali jentera berat ini.

“Apa yang utama adalah perlu ada keyakinan dan kepercayaan pada diri kalau tak macam mana nak bawa jentera seberat ini.

“Ibu bapa saya mulanya menentang keputusan saya menjadi pemandu lori. Hampir setahun mereka memujuk saya menukar kerjaya sebagai kerani atau kerja di pejabat. Bagi mereka, perempuan tidak sesuai membuat kerja lasak dan ekstrim,” katanya.

Dia turut menerima kr1tikan nitizen di media sosial yang mempertikaikan pilihan kerjayanya itu.

“Bagaimanapun, saya nekad meneruskan kerjaya sebagai pemandu lori apatah lagi tarikan gaji lumayan diterima.

“Saya mampu memperolehi purata gaji sehingga RM5,000 sebulan. Tidak seperti pemandu lori lain, saya tidak mengejar ‘trip’ dan hanya melakukan sekadar terdaya,”

katanya yang ditugaskan menghantar muatan gula dari Shah Alam, Selangor ke Batu Pahat, Johor.

Seorang lagi pemandu lori wanita, Wan Mahani Abdul Latif, 41, mengakui ‘jatuh cinta’ dengan kerjaya sebagai pemandu lori berikutan sukakan aktiviti lasak.

“Saya pernah bekerja sebagai guru sandaran namun mula menceburkan diri dalam kerjaya ini selepas mendapat dorongan suami,” katanya.

Satu ‘trip’ pemandu boleh dapat RM500

Jangan pandang sebelah mata berikutan kerjaya pemandu lori tangki turut mampu menjanjikan gaji lumayan termasuk pelbagai imbuhan lain.

Mohd Tarmizi A Bakar, 31, sudah berkecimpung dalam ‘dunia lori’ selama 10 tahun. Berkhidmat dengan tiga syarikat berbeza, dia sudah lali dengan cabaran dan asam garam dalam ‘dunia lori’.

Bapa kepada dua cahaya mata ini, mampu menyara keluarga kecilnya hasil pendapatan yang ‘agak’ lumayan daripada memandu lori.

“Satu trip saya boleh dapat dalam RM500 dan sebulan mampu menjangkau lebih RM 6,000. Jumlah ini tidak termasuk gaji pokok. Pendapatan ini lebih dari mencukupi untuk menampung kehidupan saya dan keluarga.

“Sepanjang bekerja sebagai pemandu lori, saya mampu untuk membeli kereta selain pelbagai barang emas,” katanya.

Dia yang memandu lori tangki minyak sawit mengakui bukan mudah mengendalikan kenderaan berat yang kerap dikaitkan dengan nahas jalan raya.

“Kami tidak pernah mengeluh dengan kerja kami yang perlu berkhidmat siang dan malam bagi menghantar barangan di setiap pelusuk Malaysia. Tugas kami sekaligus memastikan bekalan untuk rakyat tidak pernah terputus,” katanya.

Sementara itu, pemandu lori, Mohd Sharmizan Mohd Zaipal, 35, yang sudah berkhidmat di dalam ‘dunia lori’ sejak 12 tahun lalu mampu memperoleh pendapatan lebih RM 6,000 sebulan sekali gus.

“Sebelum C0v1d-L9 melanda negara, pendapatan paling tinggi sebagai pemandu lori boleh mencecah sehingga RM9,000.

Namun jumlahnya gaji bersih boleh melebihi angka itu bergantung kepada jumlah ‘trip’ dilakukan dalam sebulan.

“Hasil pendapatan memandu lori ini membolehkan saya membeli rumah pada tahun 2018 selain memiliki kereta. Tidak dinafikan kerjaya ini berbaloi,” katanya.

Sumber:HM VIA

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*