Ambil Tahu Ini Perkara Penting Perlu Ambil Kira, Bila Naik Tembok Melibatkan Rumah Jiran

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ambil Tahu Ini Perkara Penting Perlu Ambil Kira, Bila Naik Tembok Melibatkan Rumah Jiran

Bila duduk rumah teres ramai yang akan membina dinding atau menaikkan tembok agar kawasan rumah lebih privacy.

Tapi boleh jadi juga kerana tembok ini juga ada jiran bermasam muka atau tidak puas hati. Mana tidaknya bahagian dinding tuan rumah cantik tapi dinding sebelah jiran buat cincai saja, malah ada yang tak ratakan dengan simen pun.

Berkongsi pandangan sebagai seorang kontraktor, Mahanom Mohammad menerangkan etika buat kontraktor mahupun tuan rumah sendiri bila membina tembok ini.

Etika kontraktor bila tapak melibatkan jiran

Apabila pelanggan kita minta bina dinding pembahagi sempadan mereka dan jiran, satu perkara yang tidak dapat elak adalah, memasuki kawasan jiran. Untuk?

Untuk memastikan sisa binaan kerja tidak mengotorkan rumah jiran hingga mengancam keselesaan hidup mereka pula.

Bila Naik Tembok Melibatkan Rumah Jiran, Ini Perkara Penting Kena Ambil Kira

Bukan itu sahaja. Menaikkan dinding melibatkan kerja menyusun bata dan mengikat bata-bata yang disusun dengan bancuhan mortar, yang diantara bahan utamanya adalah pasir dan simen.

Kerana itulah, dalam teknologi binaan, batu bata yang disusun dan diikat dengan mortar tadi, permukaan dinding itu perlu dilepa iaitu di tutup dengan satu lapisan simen, sebelum ia dilicinkan dan di cat cantik.

Ini bukan sahaja untuk melindungi ikatan dan susunan bata itu dari terdedah kepada panas, hujan dan cuaca yang melampau.

Bahkan dengan melepa permukaan batu bata tadi, ia juga menghalang serpihan partikel yang rosak (akibat dedahan iklim) dan terbang terlepas ke udara. Dan sudah pastilah akan memasuki rongga-rongga penafasan mereka yang dekat padanya, iaitu jiran atau haiwan peliharaan mereka.

Lepa dan cat sekali bahagian rumah jiran

Saya selalu jumpa, apabila seorang pemilik rumah hendak menaikkan tembok dinding, mereka hanya melepa dan mengecat cantik permukaan dinding dalam kawasan rumah mereka sahaja.

Sementara permukaan dinding di bahagian rumah jiran, dibiarkan sahaja tidak dilepa.
Maka terdedahlah si jiran dengan partikel-partikel mortar dan bata yang tidak ditutup ini. Jangan begitu kawan.

Nasihatkan pelanggan kita untuk melepa juga permukaan dinding rumah jiran. Lebih manis jika mengecatnya juga dengan warna yang jiran suka.

Inilah etika dalam kerja. Tidak meletakkan untung semata-mata, tetapi memikirkan juga keharmonian pelanggan kita dengan jiran sebelah mereka.

Bila hendak bina rumah orang, binalah seperti kita bina rumah untuk ibu bapa kita. Bila kerja tersebut melibatkan kawasan jiran, buatlah kerja seolah jiran itu, adalah kita sendiri.

Hari ini, kita lawat tapak.Tapak ubahsuai adalah rumah sebelah, tapi yang di lawat tapak hari ini adalah kerja-kerja yang melibatkan rumah jiran pelanggan kita.

Info ekstra: Sebelum memulakan kerja menaikkan tembok sebaiknya maklumkan dulu kepada jiran.

Sumber: Mahanom Mohammad

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*